Hogyan készüljön az online gyógytorna konzultációra?

Hatékonyabbá tudja tenni a konzultációt, ha néhány dologgal tudatosan készül rá!

Tartalom

Skype

Az online gyógytorna konzultációim általában Skype-on folynak. A Skype rendszerének nagyon sok előnye van (a mozgásvizsgálat közbeni pillanatfelvételekkel jól követhetőek a mozgástartományban és a testtartásban megfigyelhető változások, videó felvételi lehetőség…)

  1. Telepítse a Skype-ot arra az eszközre, amit használni fog.
  2. Ha kész, keressen meg a Skype-on belül. Földi Gyula gyógytornász néven vagy ide kattintva megtalál. Ott írjon nekem, hogy felszeretné venni velem a kapcsolatot. Ezt látom és elfogadom a kapcsolatfelvételt, innentől tudjuk hívni egymást.

Eszközök beállítása – laptop, tablet, telefon

  1. A videótelefonálás jó internet kapcsolatot igényel. Figyeljen arra, hogy a helységben, vagy abban a sarokban, ahol az eszköz lesz, stabil legyen az internet kapcsolat.
  2. Sokszor nehéz beállítani a telefont vagy tabletet úgy, hogy ne döljön el. Próbálja ki, hogyan kell biztonságosan kitámasztania az eszközt.
  3. A laptopok kamerája általában elegendő és könnyebb használni a torna közben. Telefonon vagy tableten jobb a fektetett (landscape) mód.
    Kérem próbálja ki, hogy átfordul-e a Skype-on belül fektetett módba az eszköze és ki tudja-e az eszközt fektetve támasztani.
  4. Figyeljen arra, hogy ne merüljön le az eszköze, vagy gyorsan töltésre tudja állítani.
  5. Próbálja ki, hogy jól fogja-e hallani, ha feláll vagy lefekszik kb. 1,5 m-re az eszköztől.

A konzultációhoz nyugodt környezet kell. Fontos, hogy jól tudjon figyelni.

Segít a jó megvilágítás és jó ha nincs maga mögött erősebb fény, pl.: ablakon besütő nap.

Az online gyógytorna vizsgálat során több testhelyzetben is megnézzük a mozgásokat. Készüljön fel arra, hogy fekve és állva is lesznek helyzetek. Szükség lehet szabad falfelületre vagy ajtóra is, aminek neki tud támaszkodni.

Kényelmes ruha. Tornagyakorlatok is lesznek!

Kényelmes ruházat elég. Lehetséges, hogy a vizsgálat közben meg kell majd nézni a műtött vagy sérült területet.

Fogalmazza meg a céljait!

Gondolja át mi az, amit leginkább el szeretne érni a gyógytorna konzultációval! Minél pontosabban megfogalmazza, miben kéri a segítségemet, annál könnyebb megtervezni az ehhez vezető lépéseket.

Írja össze a kérdéseit!

Sok fontos kérdés merül fel a mindennapokban, de könnyen elfelejtjük. Ezért írja össze őket, akár előre el is küldheti, akkor felkészültebb választ tudok adni.

Figyelje meg pontosan tünetei változását!

A tünetek (leggyakrabban a fájdalom ) változása nagyon jól meg tudja mutatni, hogyan szeretne leginkább meggyógyulni a testünk. Ennek a megfigyelésben segít ” A tüneteim megfigyelése lap” kitöltése.

Küldje el eddigi leleteit!

Azokat, amik a jelen panaszai miatt fontosak.
Elég, ha lefényképezi a telefonjával és elküldi e-mailben, vagy Skype-on.

Ma már a képalkotó vizsgálatok képanyagát is könnyen meg lehet osztani.

Általában erre ritkán van szükség, sokszor az MR írásos kiértékelése alapos. Ha esetleg felmerül bizonytalanság, jelzem.

Egy plusz kéz jól jöhet!

Főleg idősebb betegeknek nagyon sokat segítethet, ha van egy segítő is a közelben. Nem csak a technikai részben, kamera tartás, beállítás, hanem a problémák átgondolásában is segítség lehet valaki, akiben megbízik.