Hogyan készüljön az online gyógytorna konzultációra?

Eddig mindent megoldottunk, de ez eddigi tapasztalatok alapján, hatékonyabbá tudja tenni a konzultációt, ha néhány dologgal tudatosan készül rá!

Technikai beállítások

Skype

Az online gyógytorna konzultációim általában Skype-on folynak. A Skype rendszerének nagyon sok előnye van (a mozgásvizsgálat közbeni pillanatfelvételekkel, jól követhetőek a mozgástartomány illetve testtartásban megfigyelhető változások, külső eszköz független videó felvételi lehetőség…)

  1. Ha eddig nem használja telepítse a Skype-ot arra az eszközre amit használni fog.
  2. Ha telepítette a Skype-ot akkor keressen meg! Földi Gyula gyógytornász néven vagy ide kattintva megtalál. Ott írjon nekem, hogy felszeretné venni velem a kapcsolatot illetve írja meg a telefonszámát hogy ha felszabadul hamarabb időpontot tudjam egyből hívni. Én ezt azonnal látom és elfogadom a kapcsolatfelvételt innentől tudjuk hívni egymást.

Technikai eszközök beállítása – laptop, tablet, telefon

  1. A videótelefonálás jó internet kapcsolatot igényel. Figyeljen arra, hogy a helységben, vagy abban a sarokban, ahol az eszköz lesz stabil legyen az internet kapcsolata.
  2. Sokszor nehéz beállítani a telefont vagy tabletet úgy, hogy ne döljön el. Próbálja ki, hogyan kell biztonságosan kitámasztania az eszközt. A laptopnál ügye nincs ez a probléma.
  3. Laptop kamerája általában elegendő és könyebb használni a torna közben. Telefonon vagy tableten jobb a fektetett (landscape mód). Jó ha ezt is kipróbálja, hogy átfordul-e a Skype-on belül landscape módba az eszköze, illetve, hogy tudja az eszközt fektetve kitámasztani.
  4. Figyeljen arra, hogy ne merüljön le, vagy gyorsan töltésre tudja állítani az eszközét.
  5. Próbálja ki, hogy jól fogja-e hallani, ha feláll vagy lefekszik kb 1.5 m-re az eszköztől. Általában ezzel nem szokott gond lenni.

A helység beállítása

A konzultációhoz nyugodt környezet kell. Fontos, hogy jól tudjon figyelni. Keressen egy nyugodt helyet ehhez.

Segít a jó megvilágítás és jó ha nincs maga mögött erősebb fény, ablakon besütő nap.

Az online gyógytorna vizsgálat során több testhelyzetben is, megnézzük a mozgásokat. Tehát készüljön fel arra, hogy fekve és állva is lesznek helyzetek. Illetve szükség lehet szabad falfelületre vagy ajtóra is, aminek neki tud támaszkodni.

Ha van kb 1,5 m hely állva is belefog férni a képbe
Fekve is lehet néhány gyakorlat. Előnyös ha van egy kicsit nagyobb tér, de az se gond ha nincs

Kényelmes ruha. Tornagyakorlatok is lesznek!

Itt se kell különlegesre gondolni, kényelmes ruházat elég. Lehetséges, az is hogy a vizsgálat közben meg kell majd nézni a műtött vagy serült területet.

Még néhány jó ötlet

Egy plusz kéz jól jöhet!

Főleg idősebb, betegeknek nagyon sokat segített, ha volt egy segítő is a közelben. Nem csak a technikai részben, kamera tartás beállítás, hanem a problémák átgondolásában is segítség lehet egy segítő akiben megbízik.

Mentális előkészületek

Fogalmazza meg a céljait!

Minél pontosabban megfogalmazza, miben kérik a segítségemet, mit szeretne elérni a gyógytornagyakorlatokkal, annál könnyebben megtervezni az ehhez vezető lépéseket. Gondolja meg mi az, amit leginkább elszeretne érni a gyógytorna konzultációval!

Írja össze a kérdéseit!

Sokféle elmélet kering a betegségekről és sok hasznos, haszontalan vagy káros tanács. Nehéz ezeket átlátni, mert néhány hasznos lehet de egy másik állapotban meg ugyanaz káros.

Sok fontos kérdés jön elő a mindennapokba, de könnyen elfelejthetjük őket. Ezért írja össze őket, akár előre el is küldheti, van aminek nekem is utána kell olvasom és akkor felkészültebb választ tudok adni.

Figyelje meg pontosan a tünetei változását!

A tünetek leggyakrabban a fájdalom változása nagyon jól meg tudja mutatni, hogyan szeretne leginkább meggyógyulni a testünk. Ebben a megfigyelésben segít a tüneteim megfigyelése lap kitöltése.

Küldje el a fontosnak tartott eddigi leleteit!

Elég, ha lefényképezi a telefonjával és elküldi e-mailben, vagy Skype-on.

Ma már a képalkotó vizsgálatok képanyagát is könnyen meg lehet osztani

Általában erre ritkán van szükség, sokszor az MR írásos kiértékelése alapos. Ha esetleg felmerül bizonytalanság jelzem, de akkor is elég ha a legjellemzőbb képeket lefényképezi a képernyőjén és csak a fényképeket osztja meg.

Ha telepítette a Skype-ot akkor keressen meg! Földi Gyula gyógytornász néven vagy ide kattintva megtalál. Ott írjon nekem, hogy felszeretné venni velem a kapcsolatot illetve írja meg a telefonszámát hogy ha felszabadul hamarabb időpontot tudjam egyből hívni. Én ezt azonnal látom és elfogadom a kapcsolatfelvételt innentől tudjuk hívni egymást.