Hogyan készüljön az online gyógytorna konzultációra?

Eddig mindent megoldottunk, de ez eddigi tapasztalatok alapján, hatékonnyabbá tudja tenni a konzultációt, ha néhány dologgal tudatosan készül rá!

Tartalom

Technikai beállítások

Skype

Az online gyógytorna konzultációim általában Skype-on folynak. A Skype rendszerének nagyon sok előnye van (a mozgásvizsgálat közbeni pillanatfelvételekkel jól követhetőek, a mozgástartomány illetve testtartásban megfigyelhető változások, eszköz független videó felvételi lehetőség…)

 

  1. Ha eddig nem használja telepítse a Skype-ot arra az eszközre amit használni fog.
  2. Ha telepítette akkor keressen meg! Földi Gyula gyógytornász néven megtalál. Ott jelezzen nekem, hogy felszeretné venni velem a kapcsolatot. Én ezt azonnal látom és elfogadom a kapcsolatfelvételt innentől tudjuk hívni egymást.

 

Technikai eszközök beállítása – laptop, tablet, telefon

  1. A videótelefonálás jó internet kapcsolatot igényel. Figyeljen arra, hogy a helységben, vagy abban a sarokban, ahol az eszköz lesz stabil legyen az internet kapcsolata.
  2. Figyeljen arra, hogy ne merüljön le, vagy gyorsan töltésre tudja állítani az eszközét.
  3. Próbálja ki, hogy jól fogja-e hallani, ha feláll vagy lefekszik kb 1.5 m-re az eszköztől.
  4. Laptop kamerája általában elegendö és könyebb használni a torna közben. Telefonon vagy tableten jobb a fektetett (landscape mód). Jó ha ezt is kipróbálja, hogy átfordul-e a Skype-on belül landscape módba az eszköze, illetve, hogy tudja az eszközt fektetve kitámasztani.
  5. Sokszor nehéz beállítani a telefont vagy tabletet ugy, hogy ne döljön el. Próbálja ki, hogyan kell biztonságosan kitámasztania az eszközt.

A helység beállítása

A konzultációhoz nyugodt környezet kell. Fontos, hogy jól tudjon figyelni. Keressen egy nyugodt helyet ehhez.

Segít a jó megvilágítás és jó ha nincs maga mögött erősebb fény, ablakon besütő nap.

Az online gyógytorna vizsgálat során több testhelyzetben is, megnézzük a mozgásokat. Tehát készüljön fel arra, hogy fekve és állva is lesznek helyzetek. Illetve szükség lehet szabad falfelületre is, aminek neki tud támaszkodni.

 

Ha van kb 1,5 m hely állva is belefog férni a képbe

Fekve is lehet néhány gyakorlat

Előnyös ha van egy kicsit nagyobb tér, de az se gond ha nincs

Kényelmes ruha. Tornagyakorlatok is lesznek!

Itt se kell különlegesre gondolni, kényelmes ruházat elég. Lehetséges, az is hogy a vizsgálat közben meg kell majd nézni a műtött vagy serült területet.

Néhány jó ötlet még

Egy plusz kéz jól jöhet!

Főleg idősebb, betegeknek nagyon sokat segített, ha volt egy segítő is a közelben. Nem csak a technikai részben, kamera tartás beállítás, hanem a problémák átgondolásában is segítség lehet egy segítő akiben megbízik.

Mentális előkészületek

Fogalmazza meg a céljait!

Minél pontosabban megfogalmazza, miben kérik a segítségemet, mit szeretne elérni a gyógytornagyakorlatokkal, annál könnyebben megtervezni az ehhez vezető lépéseket. Gondolja meg mi az, amit leginkább elszeretne érni a gyógytorna konzultációval!

A kérdések sokat segítenek!

Írja össze a kérdéseit!

Sokféle elmélet kering a betegségekről és sok hasznos, haszontalan vagy káros tanács. Nehéz ezeket átlátni, mert néhány hasznos lehet de egy másik állapotban meg ugyanaz káros.

Sok fontos kérdés jön elő a mindennapokba, de könnyen elfelejthetjük őket. Ezért írja össze őket, akár előre el is küldheti, van aminek nekem is utána kell olvasom és akkor felkészültebb választ tudok adni.

Figyelje meg pontosan a tünetei változását!

A tünetek leggyakrabban a fájdalom változása nagyon jól meg tudja mutatni, hogyan szeretne leginkább meggyógyulni a testünk. Ebben a megfigyelésben segít a tüneteim megfigyelése lap kitöltése.

Küldje el a fontosnak tartott eddigi leleteit!

Elég, ha lefényképezi a telefonjával és elküldi emailban, vagy Skype-on.

Ma már a képalkotó vizsgálatok képanyagát is könnyen meg lehet osztani

Általában erre ritkán van szükség, sokszor az MR írásos kiértékelése alapos. Ha esetleg felmerül bizonytalanság jelzem, de akkor is elég ha a legjellemzőbb képeket lefényképezi a képernyőjén és csak a fényképeket osztja meg.

Ha kérdése van írja meg!

Lehet ezek is érdekelik:

Teendők akut derékfájáskor

Ebben a kisfilmben összefoglalom, milyen gyakorlatokat érdemes kipróbálni akut derékfájdalom esetén. Az, hogy kinek melyik gyakorlat jó derékfájáskor függ attól, hogy milyen típusú az éppen

Read More »

Porckorong műtét utáni rehabilitáció

Források és hasznos anyagok: Országos Gerincgyógyászati Központ Műtéti Tájékoztatója (Porckorongsérv-eltávolítás az ágyéki gerincszakaszon) Porckorong műtét (disectomia) előadás (dr. Bors) Deréktáji gerincbetegséggel és – gerincműtétet követő

Read More »
Nincs több megjeleníthető bejegyzés